Dekanteri
Bilo da uživate u čaši vina u kućnoj atmosferi ili otmjenom restoranu, korištenje dekantera je „must have“ za svakog vinoljupca.
Iako se u prošlosti smatralo bitnim dekantirati vina starijih godišta i to isključivo crvenih vina, danas se praksa preokrenula u korist i složenijih bijelih vina, a i svakako za vina dostupnijih cjenovnih razreda.
Prvotna uloga dekantiranja je odvajanje vinskog taloga u bocama vina starijih godišta. No, kako se često susrećemo s filtriranim vinima, taloga je sve manje te dolazimo da druge puno zanimljivije uloge dekantiranja.

Iako se pretakanje najčešće povezuje sa starijim crvenim vinima, svako mlađe crveno ili bijelo vino koje ima grubi okus na prvi gutljaj može se poboljšati već za 15 minuta prozračivanja.
Ono što dekantiranje čini posebnim i interesantnim jest izlaganje vina znatnoj količini zraka, odnosno oksidaciji kojom se buket vina uvelike poboljšava, oslobađanjem aroma samog vina.
Podijeli:
Povezani proizvodi






